Tradycyjna kuchnia Pomorza

Każdy mieszkaniec Pomorza, jak i turysta odwiedzający ten region, powinien skosztować potraw wywodzących się z tradycyjnej kuchni Pomorza. To w końcu charakterystyczne, niezwykle smaczne i różnorodne dania. Dużo osób utożsamia tradycyjną kuchnię pomorską z rybami, faktycznie są one ważnym składnikiem, ale nie jedynym, a jednym z wielu.

Krótka historia kuchni Pomorza

Przed zapoznaniem się z potrawami, które jadano na Pomorzu, warto przeczytać krótką historię tej regionalnej kuchni. Z pewnością różni się ona od kuchni wywodzących się z innych regionów Polski. Bliskość morza spowodowała, że jednym z głównych składników kuchni pomorskiej stały się ryby. W końcu dla tamtejszej ludności były łatwo dostępnym produktem. Podobnie było z innymi składnikami, ludzie sięgali po to co byli w stanie wyhodować, zebrać, czy złowić. Obiad spożywany był zazwyczaj koło godziny 12. Składał się najczęściej z jednego dania.

Ryby

Ryby wchodzą w skład wielu dań kuchni Pomorza, dlatego warto zastanowić się, po które z nich sięgano najczęściej. Otóż na Pomorzu spożywano zarówno ryby morskie, jak i te słodkowodne. Śledzie, łososie, flądry, dorsze, makrele, szprotki – to tylko niektóre z nich. Takie ryby były przygotowywane na różne sposoby – wędzone, smażone, gotowane, czy marynowane.

Co poza rybami?

Tradycyjna kuchnia Pomorza poza rybami słynie również z ziemniaków. W daniach nie brakuje również innych, różnorodnych warzyw. Warto wyróżnić tu brukiew, z której często były przyrządzane zupy. Natomiast mięso pojawiało się na stole najczęściej w niedzielę. Najpopularniejszy był drób, a w szczególności gęsi. Tradycyjna kuchnia Pomorza to również baranina i wołowina.

Potrawy

Charakterystyczne dania kuchni pomorskiej to na przykład solone śledzie, albo jajka spożywane razem z ziemniakami. Do tego gotowane flądry, czy półgęski jedzone z szynką. W kuchni tej nie brakuje również zup, takich jak grzybowa, kapuśniak, grochówka, czy zupa rybna. W rejonach Pomorza często spożywano kartoflankę, zupę piwną oraz czerninę. Do tradycyjnych dań można zaliczyć także kiszkę szwedzką, czyli kiełbasę ziemniaczaną. Wśród deserów warto wyróżnić czerwoną kaszkę z mąki ziemniaczanej z dodatkiem owoców oraz racuchy.

Podsumowanie

Jak można zauważyć, dania kuchni Pomorza są bardzo zróżnicowane. Potrawy są proste, ale smaczne. Pojawia się dużo ryb przygotowanych na różne sposoby. Jednak kuchnia regionalna jest bogata również w inne składniki, takie jak brukiew, grzyby, ziemniaki, czy mięso. Współcześnie na Pomorzu ludzie jadają nieco inaczej. Dzisiaj dania są bardziej ‘’unowocześnione’’ i zmodyfikowane. Jednak nadal zachowały się niektóre, tradycyjne pomorskie potrawy.

Kuchnia dla wszystkich

Każdy może skosztować potraw wywodzących się z tradycyjnej kuchni Pomorza. Takie dania można przyrządzić samemu korzystając z przepisów zamieszczonych w książkach kucharskich lub w internecie. Wystarczy odwiedzić pobliską księgarnię i znaleźć ciekawy zbiór przepisów. Poza tym warto wybrać się do restauracji serwującej potrawy tradycyjnej kuchni Pomorza.

Autor artykułu
Artykuł powstał przy współpracy ze Stara Karczma

Podziel się swoją opinią lub może chcesz coś dodać do dyskusji?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.