Wakacje od kuchni – produkty regionalne

Coraz więcej Polaków spędza wakacje poza miejscem swojego zamieszkania. Urlop kojarzy nam się z wypoczynkiem, leżeniem na plaży i czytaniem gazet oraz książek.

Pobyt w nowym miejscu nakierowany jest nierzadko jedynie na oglądanie ciekawych zabytków i korzystanie z lokalnych atrakcji. Wyżywienie często spychane jest na drugi plan. Popularne stają się McDonaldy i KFC – idealne miejsca na obiad podczas wakacji. Tymczasem będąc w nowym miejscu warto zgłębić wiedzę na temat regionalnej kuchni. Nierzadko okazuje się, że jest to wspaniała atrakcja i sposób na bardzo przyjemne spędzenie czasu. Zamiast iść do pierwszego lepszego baru, lepiej poszukać restauracji z ofertą wyrobów lokalnych.

Zalety regionalnej kuchni

Podstawową zaletą kuchni regionalnej jest możliwość lepszego poznania miejsca, w którym spędzamy urlop. Taki posiłek pozwala zagłębić się w historię i obyczaje danego obszaru. Dodatkowym atutem jest fakt, że produkty regionalne to najczęściej wyroby naturalne. Oczywiście wakacje to nie czas na ścisłe przestrzeganie diety. Jednak produkty ekologiczne na pewno będą stanowić miłe urozmaicenie.

Kosztowanie produktów regionalnych to świetna zabawa, która pozostanie w pamięci urlopowiczów na długo. Dzięki temu wspomnienia z wakacji nie będą wiązać się jedynie z leżeniem na plaży, czy spacerowaniem po górskich szlakach. Jest to sposób na to, aby ze zwykłej czynności jaką jest spożywanie posiłków, stworzyć element niezapomnianych wakacji.

Produkty regionalne w Polsce

Niemal każdy region Polski posiada swoje charakterystyczne produkty regionalne. Wszyscy znają górskie oscypki. Trudno szukać turysty z Zakopanego, który nie spróbował tego specjału. Jednak nie jest to jedyny wyrób tego regionu. Odpoczywając w Małopolsce warto poszukać również produktów takich jak pierogi z bryndzą (kozi ser biały) czy kwaśnica. Na Dolnym Śląsku prym wiedzie słynny miód wrzosowy, a w Wielkopolsce nie można nie spróbować słynnych rogali świętomarcińskich. W Krakowie tłumy turystów oblegają stoiska z obwarzankami, natomiast na obszarach kaszubskich w restauracji znaleźć można wyborne kartacze. Potraw regionalnych jest bez liku. Wystarczy odrobina chęci, a każdy urlopowicz znajdzie dla siebie coś ciekawego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Prosze wpisz swój komentarz!
Proszę podaj swoje imię/nick

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.