Kuchnia japońska – co warto o niej wiedzieć?

Kuchnia japońska uważana jest za jedną z najciekawszych na świecie. Dzieje się tak głównie ze względu na używane składniki oraz sposób podawania dań. Na całym świecie narosło wiele stereotypów na temat japońskich potraw, ich smaku oraz wpływu na zdrowie człowieka. Jednak czy warto w nie wierzyć? W tym artykule opowiem nieco o tej ciekawej kuchni i jej roli w japońskiej kulturze.

Co charakteryzuje kuchnię japońską?

Najważniejsza w kuchni japońskiej jest prostota. Większość dań składa się z nisko przetworzonych produktów, które zachowują swój naturalny smak i wartości odżywcze. Nie ma tam miejsca na smażenie, ciężkie sosy i ogromne ilości przypraw. Potrawy najczęściej spożywa się na surowo lub po minimalnej obróbce termicznej. Dość popularne jest przyrządzanie dań na ruszcie.

Oprócz używania świeżych i naturalnych składników, w kuchni japońskiej niezwykle ważna jest także prezencja gotowych potraw. Dania są układane na talerzu w taki sposób, aby tworzyły atrakcyjną dla oka kompozycję. Wszystkie składniki muszą być widoczne i doskonale od siebie oddzielone. Nawet kolorystyka poszczególnych produktów ma spore znaczenie i musi być dobrana tak, aby idealnie pasowała do reszty dania na talerzu. W kuchni japońskiej nie ma także co liczyć na zbyt obfite posiłki. Minimalizm wiąże się przecież estetyką i prostotą, a te wartości są tutaj najbardziej pożądane.

Czy kuchnia japońska jest zdrowa?

Zdrowe, wysokiej jakości składniki są tym, z czego słynie kuchnia japońska. Podstawą większości dań są tutaj ryby, świeże warzywa oraz ryż. Znaczną rolę odgrywają również owoce morza oraz jadalne wodorosty. Unika się używania tłuszczów zwierzęcych oraz smażenia w oleju. Przekłada się to na lekkostrawność i niską kaloryczność serwowanych dań.

W japońskiej kuchni próżno szukać także powszechnie znanych fast foodów takich jak zapiekanki czy hamburgery. Zostały one zastąpione przez dobrze zbilansowane produkty oparte na ryżu i świeżych warzywach. Jedzenie na mieście jest więc w Japonii znacznie zdrowsze i bogatsze w substancje odżywcze niż gdziekolwiek indziej. Ma to swoje odbicie w statystykach. Japończycy średnią żyją dłużej i mają znacznie mniejsze problemy z otyłością i chorobami krążenia niż przedstawiciele kultur zachodnich.

Jak wygląda posiłek Japończyka?

Sposób spożywania posiłków to ważna część japońskiej kultury. Japończycy przy stole przestrzegają pewnych ciekawych obyczajów. Przede wszystkim, nie ma tam miejsca na objadanie się. Zdecydowanie lepiej jest wstać od stołu z uczuciem niedosytu niż ociężałym. Nie chodzi przy tym tylko o względy zdrowotne, ale także o możliwość delektowania się smakiem poszczególnych potraw. Po posiłku często pije się zieloną herbatę w celu poprawy trawienia. Wszystkie dania powinny być spożywane wolno i bez pośpiechu. Ma to oczywiście związek z celebrowaniem posiłku i zapamiętywaniem smaku potrawy. Do jedzenia używa się oczywiście pałeczek, które umożliwiają wkładanie do ust wyłącznie małych kęsów. Klasyczne sztućce w japońskich restauracjach można otrzymać jedynie na specjalną prośbę.

Więcej informacji
Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi – Sushi dostępne w Warszawie

 

Podziel się swoją opinią lub może chcesz coś dodać do dyskusji?

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.