Kuchnia czeska we Wrocławiu

Historia Wrocławia liczy ponad 1000 lat. Jednym z rozdziałów jego historii jest okres, w którym miasto znajdowało się pod panowaniem czeskim. We współczesnym Wrocławiu nie ma zbyt wielu śladów z tego okresu.

Bliskie sąsiedztwo z Czechami jednak sprawia, że w mieście dość dużą popularnością cieszy się kuchnia południowych sąsiadów. Nic więc dziwnego, że oprócz restauracji z daniami z tradycyjnej kuchni polskiej, francuskiej, greckiej, włoskiej czy japońskiej zgłodniałych mieszkańców i turystów w swoje progi zapraszają także czeskie bary i restauracje. Cechą charakterystyczną kuchni czeskiej są bardzo wyraźne wpływy bawarskiej, węgierskiej i austriackiej. Na pewno więc możemy liczyć na ogromne doznania smakowe.

Czeskie puby

Są malutkie, ale bardzo klimatyczne. W większość z nich karta jest bardzo krótka, ale za to mamy pewność, że wybieramy dania przygotowane bezpośrednio po złożeniu zamówienia, a nie dania odgrzane w mikrofalówce czy stojące przez kilka godzin w bemarze. Co znajdziemy w menu? W pubach, które specjalizują się w kuchni czeskiej nie może oczywiście zabraknąć tradycyjnych knedlików. Ofertę uzupełnia wiele mięsnych, zawiesistych gulaszy i tradycyjnej zupy czosnkowej.

Podawane są nich oczywiście także smażone sery i przynajmniej kilka rodzajów piwa z czeskich browarów. W pubach serwujących dania kuchni czeskiej możemy oczywiście spróbować także czeskiego specjału, którym są marynowane serdelki. W pubach panuje atmosfera bardzo mocno przypominającą tę, która panuje w gospodach na terenie Czech. To z pewnością ich dodatkowy atut.

Nie tylko czeskie puby

We Wrocławiu nie brakuje także restauracji z kuchnią czeską. W nich także można zjeść smażony ser, podawane w towarzystwie pieczeni knedliki, marynowane z papryczką pepperoni, czosnkiem i cebulą serdelki, ale także żurek, zupę czosnkową i wieprzowy lub cielęcy sznycel. Czeskie restauracje są nastawione na szerokie grono klientów. Dbają więc także o to, aby w menu znalazły się nie tylko dania dla mięsożerców, ale także dla wegetarian.

Coś dla wegetarian

Menu wegetariańskie nie jest jednak tak bardzo rozbudowane. Osoby, które z różnych przyczyn nie jedzą mięsa, mogą więc poczuć się trochę rozczarowani. W karcie nie może zabraknąć także czeskich piw. Ukoronowaniem posiłku może więc być na przykład kufel oryginalnego Budweisre`a z browaru w Czeskich Budziejowicach. Ci, którzy nie przepadają za piwem mogą raczyć się kieliszeczkiem doskonałej nalewki, Beherovki.

W poszukiwaniu innych, mniej tradycyjnych smaków na pewno warto wybrać się do jednego z czeskich pubów lub restauracji. Ze względu na bardzo bliskie sąsiedztwo z południowymi sąsiadami lokale te są otwierane we Wrocławiu bardzo chętnie. Są także bardzo popularne nie tylko wśród Wrocławian, ale także wśród odwiedzających miasto turystów.

Wizyta w jednym z czeskich pubów lub restauracji to dla wielu naszych rodaków jedyna okazja, aby bez konieczności wyjazdu d Czech spróbować oryginalnych czeskich dań i poczuć wyjątkową atmosferę charakterystyczną dla czeskich lokali gastronomicznych.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez portal hostelwroclaw24.pl, przewodnik po Wrocławskich hostelach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Prosze wpisz swój komentarz!
Proszę podaj swoje imię/nick

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.