Kuchnia czeska we Wrocławiu

Historia Wrocławia liczy ponad 1000 lat. Jednym z rozdziałów jego historii jest okres, w którym miasto znajdowało się pod panowaniem czeskim. We współczesnym Wrocławiu nie ma zbyt wielu śladów z tego okresu.

Bliskie sąsiedztwo z Czechami jednak sprawia, że w mieście dość dużą popularnością cieszy się kuchnia południowych sąsiadów. Nic więc dziwnego, że oprócz restauracji z daniami z tradycyjnej kuchni polskiej, francuskiej, greckiej, włoskiej czy japońskiej zgłodniałych mieszkańców i turystów w swoje progi zapraszają także czeskie bary i restauracje. Cechą charakterystyczną kuchni czeskiej są bardzo wyraźne wpływy bawarskiej, węgierskiej i austriackiej. Na pewno więc możemy liczyć na ogromne doznania smakowe.

Czeskie puby

Są malutkie, ale bardzo klimatyczne. W większość z nich karta jest bardzo krótka, ale za to mamy pewność, że wybieramy dania przygotowane bezpośrednio po złożeniu zamówienia, a nie dania odgrzane w mikrofalówce czy stojące przez kilka godzin w bemarze. Co znajdziemy w menu? W pubach, które specjalizują się w kuchni czeskiej nie może oczywiście zabraknąć tradycyjnych knedlików. Ofertę uzupełnia wiele mięsnych, zawiesistych gulaszy i tradycyjnej zupy czosnkowej.

Podawane są nich oczywiście także smażone sery i przynajmniej kilka rodzajów piwa z czeskich browarów. W pubach serwujących dania kuchni czeskiej możemy oczywiście spróbować także czeskiego specjału, którym są marynowane serdelki. W pubach panuje atmosfera bardzo mocno przypominającą tę, która panuje w gospodach na terenie Czech. To z pewnością ich dodatkowy atut.

Nie tylko czeskie puby

We Wrocławiu nie brakuje także restauracji z kuchnią czeską. W nich także można zjeść smażony ser, podawane w towarzystwie pieczeni knedliki, marynowane z papryczką pepperoni, czosnkiem i cebulą serdelki, ale także żurek, zupę czosnkową i wieprzowy lub cielęcy sznycel. Czeskie restauracje są nastawione na szerokie grono klientów. Dbają więc także o to, aby w menu znalazły się nie tylko dania dla mięsożerców, ale także dla wegetarian.

Coś dla wegetarian

Menu wegetariańskie nie jest jednak tak bardzo rozbudowane. Osoby, które z różnych przyczyn nie jedzą mięsa, mogą więc poczuć się trochę rozczarowani. W karcie nie może zabraknąć także czeskich piw. Ukoronowaniem posiłku może więc być na przykład kufel oryginalnego Budweisre`a z browaru w Czeskich Budziejowicach. Ci, którzy nie przepadają za piwem mogą raczyć się kieliszeczkiem doskonałej nalewki, Beherovki.

W poszukiwaniu innych, mniej tradycyjnych smaków na pewno warto wybrać się do jednego z czeskich pubów lub restauracji. Ze względu na bardzo bliskie sąsiedztwo z południowymi sąsiadami lokale te są otwierane we Wrocławiu bardzo chętnie. Są także bardzo popularne nie tylko wśród Wrocławian, ale także wśród odwiedzających miasto turystów.

Wizyta w jednym z czeskich pubów lub restauracji to dla wielu naszych rodaków jedyna okazja, aby bez konieczności wyjazdu d Czech spróbować oryginalnych czeskich dań i poczuć wyjątkową atmosferę charakterystyczną dla czeskich lokali gastronomicznych.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez portal hostelwroclaw24.pl, przewodnik po Wrocławskich hostelach.

Podziel się swoją opinią lub może chcesz coś dodać do dyskusji?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.